suggestopedia@gobeyondcenter.org
+359 879 244 488

Екип

Анита Симеонова

Основател и Сугестопед по френски език за възрастни и деца

Анита Симеонова

Искреността, топлината в отношенията, усмивките, семейството и приятелите са най-важните неща за мен.

Обичам приключенията и откривателствата, те ни правят изобретателни, търсещи творци. Така стигнах и до сугестопедията. Винаги съм искала с лекота и любов да предавам информацията и знанието, което е достигало до мен. Чрез опита си разбрах, че запомняме най-добре и трайно това, което ни интересува, което ни е забавно и докосва душата ни.

Сугестопедията е вратата към недостатъчно изследвания потенциал на човешкия ум и душа, която проф.д-р Лозанов е отворил за всички нас.

Преди да открия сугестопедията съм обучавала служителите в корпоративна IT среда и съм преподавала френски език на деца в Institut français. Също така съм създала програми за обучение в алтернативни детски градини.

Завършила съм философия в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Живях 8 години в Швейцария, където учих международни отношения в Université de Genève и туризъм в Ecole International Lejeun, Genève. Там овладях френски език.

Мечтата ми е да живеем в по-добър и светъл свят. Свят, в който децата ни да растат смеейки се, свят, в който многообразието се подкрепя и насърчава. Свят, в който да обичаш и да бъдеш обичан е основата на всяко наше действие и творение.

Добромира Чифудова

Сугестопед по немски език

Добромира Чифудова

„Никога не се предавай“

Добромира търси своето вдъхновение в хората с усмихнати лица и споделеното време с тях. Затова и работата й в GO BEYOND CENTER е успешно и зареждащо преживяване. За нея приятната атмосфера и пълноценното общуване са най-добрата мотивация.
„Свободата е изключително мотивираща за мен в търсене на пътя. Може би затова сугестопедията ме привлече. Тя ми дава възможност свободно да творя и да се забавлявам. С други думи- това е мечтаната от мен професия.“

Съвсем в духа на екипа на Go Beyond за Добромира преподаването е призвание още от най-ранните и години. Още от дете, тя знае с какво иска да се занимава и има късмет нейният баща да я посвети в  работата на проф. Лозанов, създателя на сугестопедията и в изключителния потенциал на метода. Завършва немска филология в Софийски Университет. Специализира в Германия, А от есента на  2016 г. когато се сертифицира за сугестопедагог  за нея вече няма съмнение и тя с радост се впуска професионално в това начинание ставайки член на екипа на GO BEYOND CENTER. От своя собствен опит, Добромира осъзнава колко несъвършени и дори ограничаващи могат да бъдат традиционните методи на конвенционалното образование. За нея е радост когато курсистите споделят своите идеи и нужди, за да може времето, прекарано заедно да бъде още по-цветно, творческо и пълноценно, а резултатите- трайни и плод на работата в екип.

Лаура Джош-Марков

музикант и преподавател в музикалните ни ателиета

Лаура Джош-Марков

“Wherever I go, there I am. Attitude is everything!”

Лаура е американка, израстнала в Чикаго.  Пътят на музиката я отвежда до щата Орегон, където изучава музика, театрално изкуство и чужди езици. Същият този път продължава до Париж, където освен, че продължава музикалното си образование, Лаура преподава музика и английски на деца. Оперното пеене и танцовите й умения й печелят ролите на котката Гъмби и Гридъл Боунс в парижката продукция на мюзикъла „Котки“ и работа с хореографи и актьори от световна класа. В Париж, освен професионалната възможност на живота си, Лаура среща и любовта в лицето на известния български музикант от група „Тангра“ Константин Марков. Заедно решават да се установят в България и то непосредствено след падането на комунизма у нас, в години, които Лаура определя като „културна и материална пустиня“. Това я подтиква да започне сериозна работа по композиране на образователни песни за децата, на които преподава. След повече от 25 години и 5 авторски диска на френски и английски, Лаура не спира работа с детски писатели и преподаватели, с които композират специално разработени песни, които не само са забавни и приятни за децата, но и подпомагат обучението по чужди езици. Образователни песни, композирани от Лаура можете да чуете на www.cdbaby.com/giosh .

Лаура води нашета музикални ателиета на английски и френски за деца и възрастни. С нейната помощ големи и малки подобряват своите езикови умения чрез ритъм, мелодия и движение, учат се на сценично присъствие и как да се чувстват комфортно и спокойно пред публика. Освен работата при нас в GO BEYOND, Лаура преподава в частно училище и работи като педагогически съветник. Като член на Българския институт по музикална терапия, Лаура работи и с частни клиенти, на които помага чрез музиката и изкуството  да превъзмогнат лични проблеми и трудности. За нея балансът и спокойният ум са от първостепенно значение и за себе си се стреми да ги постигне чрез йога, медитация и осъзнат начин на живот.

Gail

Преподавател по Английски език

Gail

Обичам топлината, както по отношение на времето, така и в човешките взаимоотношения, и без нея не мога.

Преди да се отдам на преподаването бях екскурзовод с английски и немски език, завърших политически науки, журналистика и японска филология. След това дълги години живях  в Европа и Азия, където преподавах английски език и разработвах учебни програми.

Като преподавател зная, че е необходимо да се съобразиш с човешкия фактор, с начина на мислене на хората срещу теб, особено ако са дошли да учат.

Стремежът към знание е стремеж към разбиране на другия, следователно към доброта, и затова трябва да се уважава. Вярвам, че когато личността е свободна тя изразява този стремеж по най-добрия начин.

Това което мисля за себе си в контекста на работата е, че след като съм се посветила на това, е редно да дам 100% от себе си!

Лъчезар Гудев

Сугестопед Английски език

Лъчезар Гудев

Сугестопедията е област от педагогиката, която взима предвид цялостната човешка личност с нейните логически, емоционални и интуитивни структури. Тя е призната за най-добър метод на обучение от 25 членна експертна комисия на ЮНЕСКО през 1978 година.

Създадена е от професор доктор Георги Лозанов, лекар, психиатър, физиолог на мозъка, който я нарича „безопасен начин за разкриване на скритите резерви на мозък/ум”.

Сугестопедията е един от големите приноси на България към световната култура и образование.

През последните 5 години в  България се завърна и възроди преподаването на чужди езици по този начин. Всеки един от обучените преподаватели работи с отговорност и сърце…дава това, от което хората, записали се да учат чужд език най-много се нуждаят: сигурност, увереност, грижа, внимание.

Лъчезар Гудев завършва най-престижната английска гимназия в София – Първа английска езикова гимназия, следва магистратура в Нов Български Университет в София, България. Работи като сугестопед от 2012г. година според програмата на обучение на Фондацията, учредена от професор Лозанов. В представянето му като преподавател можем да прочетем:

„Член е на Асоциацията на българските училища в чужбина, както и на Съюза на артистите.

Участва в Rhodopi International Theater Laboratory, уъркшоп по театрални и режисьорски техники, организиран от 2 от най-престижните университети по театрално и филмово изкуство в САЩ – Carnegie Mellon University и Southwestern University .

Живял е в САЩ и Швейцария, обиколил е няколко континента.

Описва себе си с 4 думи: разнообразие, движение, промяна, радост.”

„Сугестопедията ме привлича, защото мога да помогна на хората да достигнат до своя потенциал по един щадящ начин: без умора, с радост, с много емоция. Подавам им голям материал със страст: чрез класическо изкуство, класическа музика, театър, кино, режисура, песни, танци и много игри.

Аз самият съм преминал през сугестопедични курсове по италиански, немски, френски и испански, за да мога по най-добрия начин да се поставя на мястото на човека, който се обучава, за да разбера как най-добре мога да бъда полезен.

Бих работил навсякъде, но България е моята родина, тук се чувствам добре. Обичам да търся, да се уча, да събирам знания навсякъде по света, но след това искам да се върна и да ги приложа тук, в България.”

Твърди, че мисълта на Айнщайн, описва най-добре работата му:  “I do not teach anyone I only provide the environment in which they can learn” A. Einstein (Аз не обучавам хората, просто създавам среда, в която могат да се учат)

Цветелина Бориславова

преподавател по френски език

Цветелина Бориславова

„Човек никога не трябва да съди хората – не познава живота им, не знае „какво е времето вътре в тях.“‘‘

Цветелина е огромен капацитет по лингвистика и литература на френски език. Доктор по световна и сравнителна литература на френски език в Университета на Ла Рошел, Франция, през 2017г. тя защитава своята интердисциплинарна дисертация на тема: „Литература и световен пейзаж“  в контекста на литературна, артистична, културна, икономическа и технологична мондиализация. В същия университет е и професионалният опит на Цветелина като преподавател по френска литература. Горди сме да имаме в екипа си преподавател с подобни постижения и признания от авторитетна европейска образователна институция. Нейният професионализъм и сътрудничество с нас, е признание и за нас самите като образователен център.

Цветелина  твърдо счита, че един чужд език не може да се научи, а още по-малко да се обикне истински по задължение. „Затова сугестопедията предлага прекрасна възможност на малки и големи да обикнат, приемат и разберат не само езика, но и света на другите, като едно ценностно цяло с всички езикови и културни различия. А за преподавателя тя носи щастие и чувство за потребност и пълноценност; усещането, че си успял да предадеш обичта и смисъла от познанията си.“  Освен това, Цветелина вижда в сугестопедичните ценности и начин на преподаване „възможност да бъде заличена общоприетата несъвместимост между бит, изкуство и култура и шанс за преоткриване на света в една все по-материална и виртуална реалност.‘‘

За любовта си към френския език Цвети казва, че е метафора на обичта й към хората, литературата, пейзажите, различията и сходствата, които съставят последните 10 години от живота й, а най-важното за себе си определя простичко: „четене, семплост, уважение“.

Антония Тодорва

Сугестопед немски език

Антония Тодорва

„Можеш да научиш само това, което обичаш“

Гьоте

Антония е млада, усмихната дама, влюбена в немския език и преподаването. Тази любов, превърнала се по-късно в призвание, започва още в детските ѝ години. Тони разказва как като малка е омагьосана от усмивката на своята преподавателка по немски език и вместо в задължение, немския се превръща в истинска радост и любов. Така пътя и минава през езикова гимназия с немски, а по-късно и през Софийския университет, където завършва немска филология. След 10 годишен опит в преподаването, през пролетта на 2017г. се обучава за сугестопедагог. , а от 2017 тя е член на екипа на Go Beyond Suggestopedia Center и работи както с нашите най-млади курсисти, така и с групи за възрастни.

За Антония откритите и близки отношения и взаимната грижа са от изключителна важност. Това е и причината да избере GO BEYOND CENTER за свое работно място, на това се стреми да научи и своите курсисти. Свободата на изразяване, любовта и творчеството са основни принципи в начина на работа на  Антония.

„Любовта и вярата, че нещо добро, нещо необикновено се случва са тези, които водят света.“

Тони е съавтор на учебни сугестопедични материали и програми разработени за нуждите на Go Beyond, съобразени с нашата визия, цели и методика.

А през свободното си време Антония обича да създава красота и да прекарва време със семейството си.

Мила Михова

Преподавател испански език

Мила Михова

„Следвай сърцето си.“

Мила е нашият спокоен, търпелив, лъчезарен и пълен с въображение сугестопедагог по испански език. Точно тези нейни качества лесно й печелят доверието на децата и те се чувстват спокойни и уверени в компанията й. Нейната цел е да предаде своята искрена любов към испанската и латиноамериканската култура, език и обичаи на нашите малки курсисти, да провокира творческите им способности и да им вдъхне вярата, че могат да проговорят езика.

Мила е възпитаник на Софийския университет, специалност „Педагогика“. По време на следването си участва в доброволчески програми в Ирландия и Испания на тема образование и изкуство. Организира творчески дейности за младежи с увреждания. След завършването си и придобиването на издавания от испанското Министерство на образованието сертификат за владеене на испански език DELE, Мила заминава да работи по специалността си в Испания, като преподавател в детска градина, където ръководи и детско театрално музикално ателие. След завръщането си у дома, Мила става част от екипа на детски научен център „Музейко“. Чрез игри и творчески занимания, Мила разкрива на децата вълнуващия свят на науката, провокира дискусии и води училищни групи. Така открива и своя интерес към сугестопедията и завършва първо ниво в „Най-добри практики за преподаване на чужди езици“ към американски институт ICAL (holistic education).

С Мила нашите курсисти имат пълна свобода да изразяват своите мисли, да учат чрез своите сетива и лични преживявания. Мила е твърдо убедена в силата на положителните емоции, интересните разговори, творчеството и игровия подход и липсата на страх и притеснения при преодоляването на езиковата бариера и възприемането на чуждия език. Затова избира и метода на сугестопедията за своя професия- „защото в нея са вплетени любов и свобода, изкуство и игра, идеята за езика като едно цяло.“

Нейните принципи са безусловното даване на любов и създаването на приятелска атмосфера, която дава спокойствие на децата и отключва техния пълен потенциал и таланти, а всеки урок се превръща в магическо пътешествие през топлата испанска култура и език, в което Мила е ментор и приятел на всяко дете.

Мария Василева

Преподавател френски и английски език

Мария Василева

Мария- преподавател по френски и английски език

„Усилията, които полагаме, са по-важни от резултатите.“

Мария води нашите курсисти през необятното и вълнуващо богатство не на един, а на цели два езика- френски и английски. Безусловно убедена в силата на директната комуникация, очи в очи, Мария се чувства най-добре когато помага на хората около себе си да отключат пълния си потенциал. Причината да избере сугестопедията е, че нейните първостепенни принципи са любовта и свободата. Състраданието и взаимната помощ между хората са това, което вдъхва надежда на Мария и това я води и в работата й в екипа на GO BEYOND CENTER.

По образование икономист, по призвание- учител. Така определя себе си Мария. Успява да съвмести двете в предишния си професионален опит в сферата на корпоративното обучение. Нейн личен интерес винаги са били чуждите езици и културата и когато открива сугестопедията, четейки любимите си теми- психология и педагогика, Мария осъзнава, че методите на доц. Лозанов са изключително близо до нещата, които тя самата счита за важни. Така се впуска в необятния потенциал за развитие и креативност, които сугестопедията предлага, не само образованието, но и във всяка сфера на човешкия живот. И ето я днес- неотменна част от нашия сплотен екип.
Освен красотата на английския и френския, Мария се стреми да предаде на своите курсисти любов, усет и уважение към заобикалящия ни свят и увереност в себе си. Ето защо, когато не е в GO BEYOND CENTER, най-често можем да я открием сред природата или у дома, сред книгите.

Силвия Колева

Мениджър обучение

Силвия Колева

Да работя с хора, да имам всеки ден нови срещи за мен е радост. Убедена съм, че няма по–голямо щастие от това да си сред колеги, които са превърнали работата си в удоволствие. В Go Beyond повярвах, че всеки ден може да се случва нещо необикновено. Колегите ми го доказват с ежедневните си занимания  и резултатите на курсистите ни – деца и възрастни.

Завършила съм гимназия с профил „Християнско изкуство и култура“. В момента съм последна година студентка в УниБит – специалност „Библиотекознание и библиография“. Работата сред книги и хора, които ценят знанието е любимата ми среда, затова избрах да работя в сугестопедичен център Go Beyond.

Лидия Асприди

Преподавател по немски език

Лидия Асприди

„ They say a little knowledge is a dangerous thing, but it’s not one half so bad as a lot of ignorance”- Terry Pratchett

Лидия има изключително солидна езикова база и опит зад гърба си въпреки младата си възраст. Завършва филология и културология на централна и източна Европа с немски, гръцки и български език в културното и политическо сърце на Европа- Страсбург. Започва да работи като преподавател още по време на следването си. Преподавала е английски и немски на деца и възрастни, както и в следучилищни занимални. Взима участие и в различни проекти за подобряване на училищния успех при деца в неравностойно положение. Лидия проявява огромен интерес към сферата на човешките права и ако трябваше да избере друга професия за себе си, активизмът в тази посока би бил нейният избор. За наш късмет, независимо от успешната реализация извън пределите на България, Лидия избира да се завърне у дома, а ние сме повече от щастливи да имаме нейния опит и езикови познания в своя екип.

Срещата на Лидия със сугестопедията идва в резултат на нейното търсене на иновативен начин на преподаване на чужди езици, който да дава възможност на децата да използват всички възможности на ума и въображението си. Убеждението, че се постигат изключителни резултати, когато човек излезе извън рамката на конвенционалното учене и се насърчи свободната инициатива и общуване е ключът към избора на Лидия да се посвети на сугестопедията. Лидия смята, че преподаването е също толкова ценно, колкото и научаването на един език. Това е от огромно значение за нас, тъй като ние в GO BEYOND твърдо вярваме, че ученето не е еднопосочен процес- от преподавател към курсист, а е двустранен процес на взаимно обогатяване и откривателство.

Елена Тодорва

Преподовател по Английски и Френски език

Елена Тодорва

Опишете себе си с до пет думи – нещата, без които не мога или най-важното за мен е…, обичам ….

Обичам да пътувам и да „изучавам“ света

Преди да открия сугестопедията….кратко описание на образованието и професионалния опит.

„Преди да открия сугестопедията съм се занимавала с промоутърство. Изучавам френски  и английски език в 18 СУ „Уилям Гладстон“

Как открих сугестопедията и защо реших да се посветя на тази работа. 

Открих я, благодарение на моята преподавателка по френски език Анита Симеонова. Реших да се посветя, защото смятам, че това е един интересен и забавен начин да научиш нови неща. За мен ще бъде истинско удоволствие да помогна на някого да развие своите лингвистични знания чрез сугестопедията.

Това, което искам хората да знаят за мен….- всеки за реши сам 🙂

Динамика, целеустременост и изобретателност – това съм аз

Кратко няколко думи за теб и ролята ти в екипа на Go Beyond?

Ще преподавам английски и френски език на деца. От скоро съм в екипа на Go Beyond, но вече ги чувствам като семейство, защото са изключително лъчезарни и приветливи хора. Радвам се, че съм част от тях 

 Какво ти носи професията на преподавател, защо тя е твоят избор?

Чувствам се щастлива, че мога да бъда носител на информация и да я предам на други хора.

3. Коя е причината да вярваш в силата и предимствата на Сугестопедията?

Смятам, че образователната ни система не е особено добра и учениците нямат желание да учат и да изказват мнение, защото от малки ги учат да казват това, което пише в учебника, а свободното мислене рядко е позволено. В училище човек трудно може да бъде себе си и да изкара хубава оценка, изказвайки мнение. Сугестопедията е един интересен метод, благодарение на който научаваме много информация за кратко време без да ни се налага да следваме точно определен начин на изучаване.
 

Нещо, което ти вдъхва сили и надежда? 

 Децата

Освен красотата и богатството на езика, какво друго се стремиш да предадеш на своите курсисти?

За мен е важно да бъдат упорити и  уверени в себе си , независимо трудностите.

Също така е важно да се уважават помежду си и да изслушват винаги мнението на другия.

 Когато не си в Go Beyond Center, къде можем да те открием? Твоята идея за “добре прекарано свободно време” ?

В някоя спортна зала, тъй като ходя на хип-хоп, волейбол и фитнес.